Marka, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret, patent ve faydalı model hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
DetayTescili talep edilen marka için firmamızca marka olma niteliğine haiz olma ve aynı ve benzer markalar açısından marka araştırması yapılarak incelenir. Akabinde müvekkillerimizin onayına istinaden marka başvurusu yapılır. Yapılan marka başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından şekli olarak, marka olma niteliğine haiz olma ve aynı ve ayniyet derecesinde benzer markalar açısından Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) çerçevesinde incelenir. İlk aşamayı geçemeyen markalar için marka sahibinin Kurum kararına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz kabul olmadığı taktirde ise son aşama olarak Kurum kararına dava açma hakkı bulunmaktadır.
Tüm şartları aşan ve ilk aşamayı geçen marka başvurusu her ay iki kez yayınlanan Resmi Marka Bülteni Kapsamında iki ay boyunca ilanda kalır. İlan süresi içerisinde benzer marka sahiplerinin markaya itiraz etme hakları bulunmaktadır. İlan süresi sonunda herhangi bir üçüncü kişi itirazı gelmeyen marka için belge ücreti ödenerek tescil belgesi alınır ve tescil işlemleri tamamlanmış olur.
İtiraz geldiği taktirde ise marka sahibinin söz konusu itiraza cevap verme hakkı bulunmaktadır. Tescil süreci itirazların değerlendirilmesi ile tamamlanır ya da marka itiraz üzerine reddedilebilir. İtiraz üzerine reddedilen marka için yine marka sahibinin Kurum kararına karşı dava açma hakkı bulunmaktadır.
Markanızın her sürecinde en doğru desteği vermeye çalışmaktayız.
Marka; bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir. Marka oluşumu çok önemlidir.
• Marka özgün olmalıdır.
• Herkesin kullanımına açık ibarelerden oluşmamalıdır.
• Ürün veya hizmetleriniz ile özdeşleşmeli ancak onlara işaret etmemelidir.
• Marka ayırt edici olmalıdır.
• Tek başlarına kelimelerden de oluşabileceği gibi kelime, şekil, renk kombinasyonlarından da oluşabilmektedir.
Marka oluşum aşamasında destek talep eden her müvekkilimize destek olmaktayız.
Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK) kapsamında marka olma niteliğine haiz olan ibareler için başvuru yapılmadan önce mutlaka uzman kişiler aracılığı ile usulüne uygun olarak benzerlik araştırması yapılmalıdır. Aksi taktirde marka başvurusu aynı veya ayniyet derecesinde benzer başka bir marka sebebi ile reddedilecektir.
Formül Patent olarak benzerlik araştırmalarını uzman ekibimizce titizlikle yürütmekteyiz.
Markaların koruma süresi 10 yıldır. 10 yıllık periyotlar ile markalar yenilenerek koruma süresi sonsuza kadar devam etmektedir.
Müvekkillerimizin markaları yenileme süreçleri kapsamında takip edilmekte ve yenileme süresi gelen markalar müvekkillerimize bildirilerek yenileme işlemleri tarafımızca gerçekleştirilmektedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu; başvurusu yapılan markaları marka olma niteliği taşıması ve aynı ve ayniyete yakın markalar açısından inceleyerek ilanına karar verir. Bu aşamada aynı veya benzer marka sahiplerinin markaya iki ay içerisinde itiraz etme hakkı vardır.
Bu vesile ile taklit markaların tescil aşaması tamamlanmadan yani dava sürecine geçilmeden daha az maliyetle tescilinin durdurulması sağlanır.
Bu bağlamda firmamızca; ayda iki kez Kurumun ilan ettiği Resmi Marka Bülteni incelenir ve müvekkillerimize benzer marka bildirimleri iletilir. Bu çerçevede hem müvekkiller hem sektördeki yeni markalardan haberdar olurken hem de markasına benzer markaya itiraz ederek tescilini durdurur.
Yani aslında tescil ile koruma sağlanmış oluyor ancak korumanın devam edebilmesi adına benzer markaların da tescilini durdurmak gerekiyor. Aksi halde tescilin verdiği hak zayıflamış oluyor.
Markalarda İtiraz Süreçleri;
1) Kurum Kararlarına İtiraz
2 ) Benzer Markaya İtiraz
3) İtiraza Karşı Görüş Bildirme
4) Kullanım İspat
1) Kurum Kararlarına İtiraz;
Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka başvurusu yapıldıktan sonra; Kurumun markayı kısmen ya da tamamen reddetme hakkı bulunmaktadır. Marka sahibinin bu ret kararına, kararın tebliğinden itibaren iki ay içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Söz konusu itirazın reddi yada kısmen durumunda ise yine marka sahibinin bu Kurum kararına karşı süresi içerisinde dava açma hakkı bulunmaktadır.
2) Başvurusu yapılmış olan markalar Kurum tarafından ayda iki kez yayınlanan Resmi Marka Bültenlerinde ilan edilir. Markasını takip eden firmaların ise; kendilerinden sonra başvurusu yapılan ve yayınlanan benzer markalara iki aylık ilan süresi içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Bu aşamada yapılmış olan itirazlar benzer markaların tescilini durdurmak adına oldukça önemlidir.
Söz konusu itiraz Kurum, Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından incelenir. Bu itiraza ret, kısmi ret ya da kabul kararı verilebilir. Bu karara her iki tarafında iki ay içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Söz konusu itiraz Kurum, Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulunca incelenir ve yine ret, kısmi ret ya da kabul kararı verilebilir.
Bu karara ise iki ay içerisinde her iki tarafında dava açma hakkı bulunmaktadır.
3) İtiraza Karşı Görüş Bildirme;
Kurum nezdinde yapılmış olan marka başvurularına gelen üçüncü kişi itirazlarına, marka sahibinin görüş bildirme hakkı vardır. İtiraz bilgisinin başvuru sahibine tebliğ edildiği andan itibaren 1 ay içerisinde başvuru sahibinin bu itiraza cevap verebilir.
4) Kullanım İspat;
Benzer olduğu düşünülerek yapılmış olan itirazlarda; eğer itiraz yapılırken 5 yıldan eski markalara dayanılmış ise karşı tarafın itiraza cevap verme aşamasında ilgili ürün ve hizmetlerde Kullanım İspat talep etme hakkı bulunmaktadır.
Her türlü itiraz işlemi profesyonel ekimiz tarafından titizlikle yürütülmektedir.
Markalar tescil edildikleri ülkelerde korunur. Bu nedenle koruma talep edilen ülkelerde tescil başvurusu yapılmalıdır. Tüm dünyada geçerli bir tescil sistemi yoktur. Türkiye'nin yararlanabildiği 3 toplu tescil sistemi vardır: Avrupa Birliği Markası (EUTM), Madrid Protokolü (WIPO) ve Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü (OAPI). AB Markası (EUTM), tek bir başvuru ile 28 Avrupa Birliği ülkesinde tescil olanağı sağlar. Madrid Protokolü (WIPO) çerçevesinde yapılan başvuru ile 2017 yılı itibariyle 98 üye ülkenin tamamı veya seçilen ülkeler için koruma sağlanabilmektedir. Afrika Fikri Mülkiyet Birliği (OAPI) kapsamında 17 üye ülke için tescil alınabilmektedir.
Marka, endüstriyel tasarım, coğrafi işaret, patent ve faydalı model hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Detay